"Fijat" prodaje "Ferari"

Bez autora
Sep 27 2010

Italijanski "Fijat" razmatra prodaju dela akcija filijale "Ferari", kako bi se prikupio novac za povećanje udela u američkoj autokompaniji "Krajsler", koja se nalazi pod upravom "Fijata".Prioritet "Fijata" je da obezbedi svež novac kojim će se finansirati preuzimanje 51 odsto akcija "Krajslera", a prodaja dela akcija "Ferarija" mogla bi biti jedan od načina da se taj cilj postigne. "Fijat", koji poseduje 20 odsto američkog "Krajslera", namerava da poveća udeo u toj kompaniji na 35 procenata, kako bi se ispunio zadatak preuzet prilikom preuzimanja posrnulog "Krajslera"...

Čelnici italijanskog "Fijata" razmatraju mogućnost prodaje dela akcija "Ferarija", kako bi skupili novac za povećanje udela u daleko profitabilnijem "Krajsleru". Vrednost "Ferarija" veća od tri milijarde evra.

Italijanski "Fijat" razmatra prodaju dela akcija filijale "Ferari", kako bi se prikupio novac za povećanje udela u američkoj autokompaniji "Krajsler", koja se nalazi pod upravom "Fijata", piše Korijere dela sera u nedeljnom izdanju, pozivajući se na informacije u sedištu grupacije u Torinu.

List ističe da je prioritet "Fijata" da obezbedi svež novac kojim će se finansirati preuzimanje 51 odsto akcija "Krajslera", a da bi prodaja dela akcija "Ferarija" mogla biti jedan od načina da se taj cilj postigne.

Zvanični predstavnik "Fijata" demantovao je pisanje Korijere i istakao da "nema planova za prodaju 'Ferarija'".

"Fijat", koji poseduje 20 odsto američkog "Krajslera", namerava da poveća udeo u toj kompaniji na 35 procenata, kako bi se ispunio zadatak preuzet prilikom preuzimanja posrnulog 'Krajslera'".

Postoji mogućnost da "Fijat" kupi i 51 odsto akcija "Krajslera" koji je, uz pomoć američke vlade, izbegao bankrot.

Analitičari očekuju da će "Fijat" podići udeo vlasništva u "Krajsleru" na 51 odsto u 2011. ili u 2012. godini.

Korijere piše da će "Fijat" i pored prodaje dela akcija, zadržati većinski paket od 51 odsto deonica u "Ferariju", čija se vrednost procenjuje na 3,1 milijardu evra. "Fijat" sada poseduje 85 procenata "Ferarija".

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione, koji je istovremeno i šef "Krajslera", izjavio je u septembru da nastoji da vrati "istorijski nivo" od 90 odsto vlasništva "Ferarija", s tim što se ne bi izgubila prava investicionog fonda iz Abu Dabija "Mubadala", koji drži pet odsto akcija "Ferarija".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik